Current page

Click to learn more about us

offshore bank account information Switzerlandimmigration residence visa Swiss passport Switzerland
Home Home
 
Swiss bank accounts Swiss bank accounts
 
Living in Switzerland Living in Switzerland
RetirementRetirement
Your company in SwitzerlandYour company in Switzerland
Other programsOther programs
Personal taxesPersonal taxes
CountriesCountries
United Kingdom
Finlande
Sverige
TestimonialsTestimonials
7 myths about living in Switzerland7 myths about living in Switzerland
 
Celebrities in Switzerland Celebrities in Switzerland
 
Guide to living in Switzerland Guide to living in Switzerland
 
Contact us Contact us
 
   Send this page to your friends   
   Print this page   
   Bookmark this page   
 
 
Svenskar i Schweiz

Lausanne, svenskarnas huvudstad i Schweiz

Ingvar Kamprad och Gad Rausing är bara de två mest kända företrädarna för de svenskar som är bosatta i Lausanne. Fru Kamprad leder den svenska kyrkan i Lausanne under tiden som hennes make reser runt i världen för att öppna nya IKEA-varuhus. Tetrapak har uppfört sitt huvudkontor i Pully, där 500 medarbetare är sysselsatta i en fantastisk glaskub.

Våra kontor i Lausanne
Rough Guide Lausanne

Tusentals svenskar har valt Schweiz för sina pensionsår eller för att bygga upp sitt företag. Det Schweiz har att erbjuda er är ett behagligt klimat, ett moderat skattesystem, en ovanlig livskvalitet och en liksom i Sverige fungerande infrastruktur , och allt detta mitt i Europa. Vår uppgift är att hjälpa er att bosätta er i Schweiz.

Klimat,karaktärsdrag, skattesystem
På vintern påminner det schweiziska klimatet om det svenska landskapet med sin skönhet, men utan tunga skyar och korta dagar. Ni kan därför ägna er åt längdåkning på skidor under de soliga långa dagarna. På våren och sommaren liknar klimatet ett medelhavsklimat och man kan bada under hela årstiden i de många schweiziska sjöarna eller vandra i bergen. Mer än två tredjedelar av de 10.000 svenskarna i Schweiz bor vid Genèvesjön omgivna av sjö och skog, vilket påminner om Sverige, fast med berg. De schweiziska och svenska karaktärsdragen står varandra mycket nära. I bägge länder sätter man högt värde på punktlighet, civilkurage och blygsamhet. Sammanfattningsvis finner man i Schweiz det bästa av Frankrike, Italien och Sverige, till ett behagligt klimat, och med god mat, men utan att varken behöva offra organisation eller skattesystem.  Man blir ofta förvånad över det schweiziska undret som lyckas förena den ganska generösa sociala staten utan en skattepolitik som är inriktad på uppbörd. En svensk pensionär skulle i Schweiz faktiskt bara betala ettfast årligt skattebelopp, beräknat på dennes hyra och inte på inkomst. Man behöver inte heller skattedeklarera sin inkomst och förmögenhet utanför Schweiz,   vilket ger ett förmånligt beräkningsunderlag.

En svensk i Alperna
 

Martin Engström är grundaren av Verbier Festival & Academy. Den berömda Barbara Hendricks duktige make är bosatt i Verbier, en charmfull alpin vintersportort i kantonen Valais, och har där startat en av Europas viktigaste musikevenemang. Den förre konsulten åt olika musikbolag har bjudit in världskända artister som Evgeny Kissin och Vadim Repin, vilka har gjort Verbier Festival & Academy internationellt känd. Det är också i Verbier, omgivet av praktfulla berg, som Martin Engström leder en orkester med ungdomar från hela världen.

Ett dynamiskt kulturliv
Den svenska befolkningen i Schweiz är stark och välorganiserad. Många svenska klubbar, av vilka den första bildades 1962, erbjuder kulturella aktiviteter för svenskarna som bor i området kring Genèvesjön. Klubbarnas medlemmar anordnar traditionella svenska fester och utställnings- och konsertbesök. Det finns också klubbar för traditionell dans och skandinavisk musik där svenskar kan träffas. Det goda schweiziska köket gör  de mest krävande gourmeterna belåtna. Annars är det lätt att få tag på många svenska produkter som t.ex. Daimchoklad, inlagd sill, gravad lax, pepparkaka, glögg och t.o.m. knäckebröd. Era barn kan få undervisning på svenska, ty inom det schweiziska internationella skolsystemet finns det svenska skolor som erbjuder utbildning på grundskolenivå enligt svensk läroplan. I Schweiz finns också en förskola, och en kompletterande undervisning för svenskar som går i schweizisk skola. Svenska kyrkan finns också i Schweiz, med kapell i bl.a. Genève och Lausanne. Den svenska kyrkans kvartalstidning i Schweiz informerar om alla möten och religiösa högtider i alla schweiziska regioner.

Skidåkning, sjöar och berg
Amatörskidåkare kan inte annat än uppskatta de stora områdena iJura ochAlperna där man kan åka längdskidor omgiven av ståtlig barrskog, sjöar och berg. Valais kanton har bara den 40 skidområden som kan tillfredsställa alla nordiska skidamatörers behov. Bergslandskapet tjusar alla naturälskare och alpinskidåkare.

9 flyg per vecka
Business Jet
Det går åtminstone 9 direktflyg per dag till Stockholm från Schweiz och hundratals andra till New York, London, Paris, Rom, Málaga m.m...
Sverige i centrum av Europa
Bland tusentals svenskar som är bosatta i Schweiz finns det många kända personer som har bott här sedan lång tid och som känner sig hemma i Schweiz. Den kända sångerskan Anni-Frid Lyngstad från ABBA är bosatt i Schweiz. Hon har sagt så här om landet: "Det är verkligen härligt att få leva ett anonymt vanligt liv i Schweiz. Jag har inte ångrat ett ögonblick att jag flyttade hit.” Stjärnan har sina skäl att känna sig hemma vid Genèvesjöns stränder. Anni-Frid Lyngstad är ofta ute och reser i Sverige och i hela Europa tack vare landets centrala läge. Dramaförfattaren August Strindberg vistades också i Schweiz. Landets lugn gör ju att inspiration lätt väcks hos artister som  dirigenten Herbert Blomstedt och skulptören Carl Fredrik Reuterswärd, vilka också bor i Schweiz.

Finansmännens lugna vrå
Ikeas kände grundare Ingvar Kamprad
, har också han bosatt sig här med sin hustru och sina tre barn i Lausannes omgivningar, där han kan glädja sig åt det vackra landskapet och lugnet. Schweiz centrala läge gör att han snabbt kan ta sig till Europas alla hörn under sina affärsresor. Hans hustru leder den svenska kyrkan i Schweiz, som är mycket aktiv i kantonerna Vaud och Genève. Gad Rausing, uppfinnaren av mjölkkartongen och grundaren av Tetra Pak, bodde också i Vaud kanton. Där fann han lugn och ro under sina pensionsår.

Varför inte ni?
Att bosätta sig i Schweiz är inte längre förbehållet popstjärnor och miljardärer. Om ni är pensionerade och kan styrka en årsinkomst på 600.000 svenska kronor eller mer har ni mycket stora möjligheter att erhålla ett uppehållstillstånd som låter er bo i Schweiz hela året med er maka eller make och minderåriga barn, och betala mycket rimliga skatter. Ni får tillgång till ett land som har Sveriges egenskaper (civilkurage, trygghet för materiella ting och människan, tåg som kommer i tid, storslagna landskap) men i hjärtat av kontinenten, med ett tempererat klimat, längre dagar och ett moderat skattesystem. Det vårt arbete är inriktat på är att göra det möjligt för er att bosätta er i Schweiz. Ta kontakt med oss för gratis rådgivning.


 Other pages of interest:
Contact us
Celebrities who live in Switzerland
Your company in Switzerland
Testimonials from former clients about our immigration services
Retiring in Switzerland


TopTop 
Back 
Informations contained in this website are not meant to substitute qualified legal advice given by a specialist knowing your particular situation. We can accept no responsibility for the consequences of decisions taken following information found on this website. more >>

© Micheloud & Co. 2000     No part of this site may be reproduced in any form or by any means without our prior written permission.